Ambachtelijke Producten & Foodpairings

Herken je dat gevoel?  Een gevoel dat je iets graag wilt doen, maar niet dat er een specifieke aanleiding is… Bijvoorbeeld dat je onwijs veel zin hebt in champagne, maar dat je geen speciale gelegenheid hebt? Dan kun je twee dingen doen, één je laat de champi koud liggen of twee je creëert een gelegenheid. Dit laatste gevoel had ik recent ook, had zin om een blog te schrijven, maar een specifieke gelegenheid was er niet…dus vandaar een nieuwe blog categorie;  Ambachtelijke producten & Foodpairings. De eerste keer de mooie combinatie Balsamico en Reypenaer Kaas.

Op het Puurplein op de afgelopen Horecava maakte ik kennis met Ingmar van Digusti. Prachtige producten als Balsamico, Limoncello en truffel tapenade uit Italië. Als nieuwsgierige foodie ben ik meteen gaan proeven en was ik enorm (positief) verbaasd. Wat een geweldige smaken! Direct vlogen er diverse gedachtes door mijn hoofd heen om deze producten mee te combineren.  Ik heb enkele items meegenomen en ben gaan experimenteren met foodpairing in mijn proefkeuken.  

Herkomst van de Balsamico   

De balsamico die ik proefde komt uit Modena, waar de familie Bertoni sinds 1936 dit ambachtelijke product maakt. Ik heb een rode en een witte balsamico meegenomen. De rode balsamico is 8 jaar gerijpt op 3 verschillende eikenhouten vaten. Deze is erg stroperig door het gebruik van 90% most i.p.v. de 65% die veelal wordt gebruikt.

 

Dit product heb ik geprobeerd bij enkele kazen van Reypenaer. Begonnen bij de één jaar oude Reypenaer. De smeuigheid van de kaas doet de kaas smelten op je tong, de stroperige balsamico maakt het mondgevoel compleet. Wow, wat een goed begin......en dit is pas de eerste combinatie. 

De twee jaar gerijpte Reypenaer VSOP kaas volgde al snel. Door de rijping van twee jaar in het Historische kaaspakhuis (1906) verliest deze kaas ca. vijfentwintig procent van zijn originele gewicht, maar door het vakmanschap van de Affineur, ontwikkelt deze kaas in 24 maanden zoveel smaak. Compact van structuur, maar zeker niet droog. Diepe complexe smaak met een licht vleugje karamel afgewisseld met de mineraalkristallen die knisperen in je mond. Dit in combinatie met deze acht jaar gerijpte balsamico is alsof er engeltjes plassen op je tong..... Genieten!

      

 

En dan had ik de witte Balsamico nog niet eens geprobeerd, dus ja kon die nog overtreffen? Ik werd getriggerd door deze balsamico daar je in mijn beleving witte balsamico niet veel ziet. De witte balsamico, ook wel Riserva genaamd, wordt 2 jaar gerijpt op een eikenvat wat een lichte stroperigheid geeft. De zoete smaak is niet verkregen van suiker maar muskaatdruif. Als kaasboer kwam direct in mijn gedachte op om dit te combineren met zachte geitenkaas. Mijn nieuwsgierigheid werd beloond, de licht zoete smaak van de Riserva combineert perfect met de zachte, licht nootachtige smaak van de geitenkaas. Direct schieten er gedachtes door mijn hoofd waarmee dit product nog meer te combineren.  In onze proefkeuken had ik ook nog wat vers fruit en chocolade liggen. Ik kan je uit eigen ervaring melden dat ook met deze producten de combinatie erg verrassend en zeer aan te raden is.

Of het nu mooie harde kazen zijn, zoals de Reypenaer kaas of prachtige zachte kaassoorten als een geitenkaas of een zachte roodbacterie flora of stevige camembert.... deze balsamico mag wat mij betreft niet ontbreken bij een kaasplateau. Kan dan ook iedereen dit product aanbevelen, ook interesse in een foodpairing of dit product te proberen? Laat het #kaasboerontour weten 

#foodieontoer

Meer lezen van @foodieontoer? www.foodieontoer.nl